woman taking on the phone

Nyuszikám, bogaram, te mocsok…

A párkapcsolati kommunikációnak nagyon nagy jelentősége van annak, hogy milyen minőségben éli meg a két ember egymást, a kapcsolatukat. Az ismerkedés legelején megtudod, hogy mi a neve a másiknak, mégis, hogy “hogy hívják”, azt saját szád íze szerint formálod és alakítod. Annak függvényében, hogy milyen érzéseket és korábbi emlékeket társítasz a nevéhez, a szerepéhez, magához a lényéhez. 

A névhez társított tartalom egyedi, mind a tulajdonos, mind pedig a hívó fél részéről. A kettő kombinációja pedig megadja a megannyi kedveskedő vagy éppen cikiző becenevet. Talán ide vezethető vissza a gyerekkorban átélt sok önbizalomvesztés és olykor megalázás is, ami kihat az egyén egész életére. Persze mindaddig, amíg ezt nem ismeri fel és nem “kezeli”.

Az előzőekben írtak „hatása” a párkapcsolatodban is érezhetővé válik, és tudat alatt alkalmazol bizonyos kifejezéseket név helyett. Mintegy “tudatalatti” megszokás, mert keresed azt az érzést, amit annak idején az ilyen vagy ehhez hasonló szavak mögött megtapasztaltál.

Felnőtt fejjel könnyebb dolgod van (mondhatjuk így is), mert rendelkezel annyi tapasztalattal, hogy ezeket az energiákat befolyásolni tudd. Vajon ezt a tudatosságot használod is a párkapcsolati kommunikációban? Vajon segítő vagy sértő szándék vezérel?

Összegyűjtöttem néhány kifejezést, amit párkapcsolatban előszeretettel használnak egymás megszólítására. A listát olvasva észre fogod venni, hogy az egyes szavaknál mindig beugrik valami más is, amit hozzátársítottál életed korábbi szakaszából.

nyuszikám, bogaram, kiscsibém, macikám – állatnevek használata

Tudod, hogy miért nevezel valakit állatnak? Vagy miért adnak neked állatnevet? Mit jelent ez neked? Tudsz ezekkel azonosulni? A félős, elfutós, ugrálós nyúllal, ami húsvétkor kiváló játékszer gyerekeknek? Vagy azzal a bogárral, amitől a legtöbb ember viszolyog vagy eltapos, lecsap? A baromfiudvar tagjai között hogy érzed magad?

kincsem, aranyom, csillagom, drágaságom – dicsőítő szavak használata

Megjelenik a párkapcsolat terén is ez a magasztalás, vagyis az egyik fél kevesebbre értékeli magát, vele együtt a másikat pedig felemeli és dicsőíti. Ezek a szavak azt sugallják, hogy a másik fél értékesebb, ami anyagi kifejezésekkel is jelezhető. A másik iránti rajongás, a csillogás, a külcsín dominál. Mármint a nevekben. És ezt hogy éled meg a kapcsolatban?

az asszony, a nő, az ember – a szerepeket jelölő szavak használata

Itt a személyes érzelmek háttérbe kerülnek és a szerepek megnevezése állandósult. Amikor kimondja valaki “az asszony”, akkor nem teszi az egyediséget, vagyis azt a tartalmat, amit jelent számára az a bizonyos személy. Vagy éppen pont ez az, amit jelent számára? Ez az általánosítás és társadalmi (családi) elhelyezkedés, ahol a kötődés mértéke pont ebben mutatkozik meg?

kedvesem, párom, a férjem, a szerelmem, szívem – a kötődés mértékét jelző szavak

Ezeknél a szóhasználatoknál a két ember magáról, a kettejük kapcsolatáról beszél, itt mindketten jelen vannak. Az esetek többsége arra utal, hogy az egyes felek egységet képeznek. Az megszólítások a kapcsolat egyes szakaszaihoz igazodnak és mutatják a mögötte munkálkodó érzelmeket. A szó végi “m” betűk a birtoklást fejezik ki, vagyis, hogy egy az egyben le vagy kötve, érzelmi ráhatással. Vajon ebbe bele tudod helyezni a saját egyéniségedet, a saját szabadságodat?

te mocsok, te szemét, és egyéb cimkéző szavak (ez az alkoholista, stb.) – sértő kifejezések használata

Itt általában a hívó fél igyekszik a saját belső érzéseit felszínre hozni és ahhoz megtalálni a megfelelő fogadó felet: jelen esetben a partnert. A negatív jelzők vagy cimkéző szavak használata minősítés, amely elsősorban azt az embert minősíti, aki alkalmazza a szavakat. Ha ilyen szavakkal illeted a társad, akkor miért a társad? Vagyis miért választasz magadnak ilyen társat? Miért van erre szükséged?

Saját nevén szólítják a felek egymást:

Előfordul, hogy nehezedre esik kimondani a másik nevét? És inkább “név nélkül” hívod magadhoz? Vajon miért?

Amikor kimondod valakinek a nevét, akkor meglátod az azonosságot a név és a viselője között, felismered ezt a láthatatlan kapcsolatot, ami csak őt jelzi. Őt kíséri egész életén keresztül, ahhoz tapadnak az érzések és a tapasztalatok. Te ezt meglátod!

Ahogy a fentiekben nyomon követted, sokféleképpen tudod szólítani a partneredet, embertársadat. Minden szó és kifejezés, amit használsz az téged jellemez. Így használj pozitív tartalmú, könnyen és dallamosan kiejthető szavakat! A szóhasználatod átalakítása után erősebbnek, önbizalommal telinek érzed majd magad! Ez pedig a párkapcsolatodra is kihat 🙂 Kísérletezz kedvedre! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük